U uređenje škola na području Samobora uloženo 1, 1 milijun eura

U Samoboru će u 5 osnovnih škola i jednu privatnu na nastavu 4. rujna krenuti 3078 učenika, među kojima su 353 prvašića dok će u tri srednje škole na području našeg grada krenuti 1240 učenika. Za sve osnovnoškolce i ove je godine država osigurala besplatne udžbenike, a Grad Samobor radne bilježnice i ostali dodatni nastavni materijal.

S početkom nove školske godine svoja vrata učenicima otvorit će najmoderniji odgojno-obrazovni objekt na području Samobora. Naime, zgrada nekadašnje škole u Langovoj ulici, u užem centru Samobora, nakon desetljeća propadanja, u potpunosti je obnovljena i u tom prostoru 4. rujna počinje nastava za ukupno 106 učenika prvih razreda u 5 razrednih odjeljenja Osnovne škole Bogumila Tonija.

„Uređenjem objekta u Langovoj ulici rasteretit će se prostor matične škole kojoj je prijetila treća smjena, jer godinama muku muči s nedostatkom prostora. Nismo htjeli da se to dogodi, jer naši učenici zaslužuju kvalitetno obrazovanje u adekvatnim prostorima. Proces obnove bio je izazovan s obzirom na to da su kompletni radovi izvođeni pod strogim nadzorom konzervatora, no uloženi trud i novac se isplatio, jer konačan rezultat je najmoderniji objekt za obrazovanje na području Samobora. Sigurna sam da će školarci, njihovi roditelji kao i djelatnici škole biti zadovoljni uvjetima za održavanje nastave u novouređenom prostoru“ – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Novi prozori

Ovim projektom ukupno je rekonstruirano i uređeno 1198 m2 prostora opremljenog novim namještajem. U učionicama su postavljene pametne ploče, projektori, prijenosna računala, školski namještaj, ugrađena je stropna rasvjeta i izveden sustav grijanja i hlađenja dizalicom topline zrak/zrak koji predstavlja jedan od najekonomičnijih, učinkovitih te istodobno ekološki prihvatljivih načina grijanja i hlađenja. Izmijenjena je stolarija te sanirana fasada. U školu je ugrađeno i dizalo kako bi objekt bio prilagođen učenicima s invaliditetom. Izvedeni su potrebni konstrukcijski zahvati u svrhu povećanja mehaničke otpornosti i stabilnosti. Uređena je i blagovaonica te prostor za odvijanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Dvorište škole je ograđeno, iscrtana su nova parkirališna mjesta te je uređen okoliš s posađenim drvećem. Grad je ishodio sve potrebne dozvole od Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje nastave u tom prostoru.

Uz uređenje objekta u Langovoj ulici, Grad Samobor je uoči početka nove školske godine uložio  značajna sredstva i u uređenje ostalih školskih objekata. Dvorana Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem ima novi limeni pokrov te je u potpunosti preuređeno školsko igralište s novom podlogom te novim golovima. Novi krov ima i Područna škola Manja Vas, a u Područnoj školi Grdanjci sanira se rukometno igralište. U Osnovnoj školi Rude u potpunosti su preuređeni sanitarni čvorovi, a Osnovna škola Bregana ima novi sanitarni čvor i preuređeni uređeni podrumski prostor.  U Osnovnoj školi Bogumila Tonija zamijenjena je dotrajala stolarija u šest učionica, u dvije su postavljeni novi podovi, a zidovi učionica su oličeni. U tijeku su i aktivnosti vezane za rekonstrukciju kotlovnice. Ulaz u Osnovnu školu Samobor dobit će novu nadstrešnicu, a radovi će početi po okončanju postupka jednostavne nabave. Ulaganjem u objekte škola u ukupnoj vrijednosti oko 1, 1 milijuna eura stvoreni su kvalitetniji uvjeti za boravak školaraca i djelatnika u školama na području Grada Samobora.

SIGURNO U PROMETU
U neposrednoj blizini novouređenog školskog objekta u Langovoj ulici, zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, posebice školaraca, uspostavljeno je novo uređenje prometa u Ulici Ljubičin prolaz i Ulici Frana Hrčića na način da su te ulice jednosmjerne i to u smjeru od Langove ulice prema Ulici Grič. Suglasnost na jednosmjernu prometnu regulaciju na tom području dala je Policijska uprava zagrebačka. Molimo vozače da obrate pozornost na novu prometnu regulaciju u ulicama Ljubičin prolaz i Frana Hrčića te da se iste pridržavaju.

U zonama škola i vrtića uoči početka nove školske godine obnavlja se horizontalna i vertikalna  prometna signalizacija, a sve u cilju povećanja sigurnosti učenika u prometu. S početkom nove školske godine na prometnicama se povećava broj djece pa će policijski djelatnici PP Samobor u suradnji s gradskim Komunalnim redarstvom u blizini škola pojačano nadzirati promet. Pozivamo vozače da posebnu pozornost posvete poštivanju prometnih propisa, osobito u blizini škola i dječjih vrtića te da imaju razumijevanja za “đake prvake”, kako bi njihovo prvo sudjelovanje u prometu bilo što sigurnije, kako za njih tako i za njihove roditelje.

Za prijevoz učenika osnovnih škola zadužen je prijevoznik Autoturist koji je i ove godine besplatan, a sve informacije o vremenima polaska i linijama dostupne su na web stranicama prijevoznika.

POMOĆNICI U NASTAVI
Grad Samobor financirat će pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u svih pet samoborskih osnovnih škola (OŠ B. Tonija, OŠ Samobor, OŠ Rude, OŠ M. Langa i OŠ M. Šiloboda). Dio sredstva osigurava se prijavom na dostupne javne pozive, a razlika se podmiruje iz vlastitih izvora Grada. Za veća materijalna prava pomoćnika u nastavi Grad osigurava dodatna sredstva pa se tijekom i ove školske godine povećava satnica pomoćnicima u nastavi i umjesto 5, 31 €  iznosi 6,5 €. Projekt omogućava jednake mogućnosti obrazovanja za svu djecu, unapređenje položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja te stvaranje uvjeta za aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u društvenim aktivnostima.

150 EURA SREDNJOŠKOLCIMA
Drugu godinu za redom Grad Samobor je za srednjoškolce osigurao pomoć za kupnju udžbenika koja ove godine iznosi 150 eura. Uvođenjem naknade za srednjoškolce Samobor podiže standarde u obrazovanju i postaje jedan od gradova u Hrvatskoj čiji pozitivan primjer počinju slijediti i drugi gradovi. Podsjećamo, rok za podnošenje zahtjeva za ostvarenje prava na naknadu je 18. rujna. Zahtjev se predaje na propisanom obrascu prijave ( može se preuzeti na web stranici Grada) sa svom traženom dokumentacijom. Isplata jednokratne naknade za učenike koji imaju prijavljeno prebivalište na području grada Samobora, a polaznici su srednjih škola na području grada Samobora ili drugih jedinica lokalne samouprave (osim učenici koji polaze srednje škole na području grada Zagreba), provodit će se u poslovnici FINE u Samoboru, Ulica Ljudevita Gaja 2, u razdoblju od 25. rujna do 21. listopada 2023. godine.

OKO MILUJUN EURA ZA SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA UČENIKA I STUDENATA
Samoborski učenici i studenti i ove će nastavne godine ostvariti pravo na subvencionirani javni prijevoz. Grad Samobor osigurao je sredstva u iznosu od oko milijun eura za subvencije osnovnoškolskih, srednjoškolskih te studentskih mjesečnih pokaznih karata, a svim redovnim studentima koji imaju prebivalište na području grada Samobora osigurane su subvencije za prijevoz vlakom bez obzira studiraju li u Zagrebu ili nekom drugom gradu Hrvatske. Ovime Grad izravno utječe na poboljšanje standarda učenika i studenata na svom području. Više informacija o načinu ostvarivanja prava na subvencije kao i dokumente potrebne za prijavu korisnici mogu pronaći na službenoj web stranici Grada Samobora.