U Vodicama održano Državno natjecanje iz informatike

Sjajan uspjeh učenika osnovnih i srednjih škola

U Vodicama je od 18. do 21. travnja održano državno natjecanje iz informatike.

U kategoriji digitalne kompetencije sudjelovao je Sebastian Gajski iz 5. razreda OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice. Osvojio je šesto mjesto, a mentorica mu je bila Natalija Stambolija.

U kategoriji osnove informatike za opće gimnazije sudjelovala je Klara Ferišak iz SŠ Zlatar. Osvojila je osmo mjesto, a mentorica joj je bila Vesna Pisačić.

Digitalne kompetencije i osnove informatike su neophodne za kvalitetnu primjenu tehnologije pri obavljanju svakodnevnih obveza i predstavljaju puno više od mogućnosti korištenja najnovijeg uređaja ili softvera. Digitalna kompetencija podrazumijeva osposobljenost za korištenje digitalne tehnologije na kritički, siguran, suradnički i kreativan način.

U kategoriji razvoj softvera sudjelovao je Patrik Kos iz SŠ Krapina. Osvojio je treće mjesto, a mentor mu je bio Stjepan Šalković. Razvoj softvera je proces koji traje od formiranja ideje do realizacije te ideje i izrade konačnog softvera. Patrik je izradio web i mobilnu aplikaciju Sight CMS. To je “softver kao servis” platforma namijenjena gradovima, županijama i turističkim zajednicama. Omogućuje brzo kreiranje web stranice i mobilne aplikacije kroz nekoliko jednostavnih koraka. Sadrži module za vijesti, obrasce, turističke atrakcije, biciklističke rute, audio vodiče a moguće je dodati i module drugih namjena. Patrik je koristio Vue.js, TailwindCSS, Laravel, Inertia, MongoDB, Vue.js i Ionic za izradu aplikacije.

Čestitke učenicima i mentorima!