U Zaprešiću usvojen Proračun za 2023. godinu, cijena vrtića za roditelje ostaje ista

U Zaprešiću je održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici prihvatili obrazloženje plana Proračuna za 2023. godinu koji bi trebao iznositi preko 35 milijuna eura, a to je 18.9% povećanje u odnosu na ovu godinu.
Svoje mišljenje dali su nadležni odbori za financije, društvene djelatnosti i komunalne djelatnosti. Klub vijećnika SDP-a je iskazao zadovoljstvo planom Proračuna za kojeg smatraju da je razvojan, ambiciozan i poticajan.
Denis Begić (SDP)

Klub vijećnika Zapni za Zaprešić u čije ime je istupila vijećnica Barbara Knežević koja zamjera predlagaču što prijedlog Proračuna nije bio na javnom savjetovanju i što rekonstrukcija Novih Dvora nije u Proračunu, a pozdravila je plan izgradnje Parka za pse, postavljanje kamera za nadzor prometa kao i veće ulaganje u Civilnu zaštitu. Vijećnica Knežević kazala je kako klub Zapni za Zaprešić smatra da Zaprešić d.o.o. dobiva preveliki novac iz Proračuna.

Vijećnica Barbara Knežević
Vijećnik Ante Nekić podnio je tri amandmana u ime kluba vijećnika Zapni za Zaprešić.
Vijećnik Ante Nekić
Manja rasprava se povela oko davanja za sport, jer je u protekle četiri godine izdvajanje za sport bilo oko 4,5 milijuna kuna, a sada se planira 6 milijuna, unatoč činjenice da je najjači “potrošač” NK Inter prestao s radom kazala je vijećnica Knežević. Dva kluba su ušla u viši rang slijedio je odgovor, a proteklih godina je recesija i covid utjecala na manje izdvajanje za sport, a sada se opet vraća potrebna razina ulaganja u sport. Podneseni amandmani Kluba vijećnika Zapni za Zaprešić povučeni su nakon obrazloženja gradonačelnika Turka, jer su obuhvaćeni drugim programima. Nakon toga je većinom glasova usvojen Proračun za 2023. godinu.
Gradonačelnik Željko Turk

Usvojena je nova ekonomska cijena vrtića od 2.222,00 kuna, a teret povećanja od 82 000 eura godišnje ide na teret Proračuna, pa za roditelje ostaje dosadašnja cijena smještaja djece u vrtić.

Vijećnici Damir Horvat i Miroslav Tomašec, u pozadini predsjednik ZŠUGZ Lovro Benčević

Zbog covida su brisane odredbe o porezu na potrošnju 1.1.2021, a odlukom većine u GV se taj porez vraća od 1.1.2023. Klub Zapni za Zaprešić je predlagao da se porez na potrošnju smanji s predloženih 2.5% na 1% što većina vijećnika nije prihvatila kao niti smanjenje prirezu s 12% na 10%.

Vijećnik Danijel Saić

Usvojen je prijedlog o naknadi političkim strankama od 180 eura po vijećniku, odnos +10 za podzastupljeni spol. Klub Zapni za Zaprešić predlagao je da taj iznos bude 100 eura + 10% što nije prihvaćeno od strane većine vijećnika. Marin Rogić razriješen je članstva u Odboru za gospodarski razvoj na vlastiti razvoj, a nova članica je Lucija Ivančić.

Vijećnici su prihvatili korištenje proračunske pričuve u iznosu od 110.000,00 kuna koja je korištena sa saniranje štete od požara u Šenoinoj početkom rujna. Usvojena je i Odluka o sprečavanju nezakonitog odbacivanje otpada u prostor kao i nove mjere koje daju veće ovlasti službenim osobama. SDP je pozdravio ovu Odluku i predložio dodatno zapošljavanje komunalnih redara.

Dana je prethodna suglasnost na prijedlog Statuta DV Maslačak i DV Vrtuljak, novina je da će ravnatelji vrtića biti birani na 5 godina, umjesto na dosadašnje 4 godine. Dana je suglasnost da se u obrazovnim ustanovama gdje za produženi boravak nema dovoljno učenika prvog i drugog razreda upišu učenici trećeg ili četvrtog razreda.

Zakonom je predviđeno da gradonačelnik Željko Turk imenuje Kulturno vijeće

Osnovano je i kulturno vijeće Grada Zaprešića što je usklada sa Zakonom, a imenuje ga gradonačelnik što je do sada činilo Gradsko vijeće.