ZMAJLOVIĆ NAJAVIO IZGRADNJU NOVE ŠKOLE U DUGOM SELU

 

Kriterij izgradnje škola moraju biti stvarne potrebe, a ne stranačke

 

Mihael Zmajlović najavio je danasu Dugom Selu da će kao župan Zagrebačke županije osigurati početak izgradnje još jedne škole, s ciljem postepenog uvođenja jednosmjenske nastave kao obaveznog standarda u školama Zagrebačke županije.

Obrazovanje je iznimno važan dio programa Županija kakvu trebam jer je jedna od ključnih županijskih ovlasti upravo financiranje osnovnih i srednjih škola. Županija je dosad tome pristupala na način da gradi škole ne uvijek tamo gdje je zaista potrebno, već prema stranačkim potrebama i taj pristup više nije moguć jer ne rješava stvarne probleme stanovnika. Naime, imamo gradove u Županiji u kojima postoji realna potreba, temeljena na broju djece, za novim školama, ali škola nema već godinama.“, objašnjava Zmajlović.

Jedan od ciljeva njegovog obrazovnog programa je i uvođenje jednosmjenske nastave kao standarda u osnovnim školama, a upravo takav primjer je i Dugo Selo, kojem je nova škola potrebna baš u svrhu poboljšanja uvjeta. Uputio je kritiku i aktualnom županu Kožiću.

Županija se hvali velikim ulaganjima u izgradnju škola, sportskih dvorana i energetske obnove zgrada, nopravo stanje je da u nekim od najvećih gradova postoji ozbiljan nedostatak kapaciteta za sve učenike. Drugim riječima, usprkos tim velikim ulaganjima od 140 milijuna kuna u posljednjih nekoliko godina, mi i dalje imamo velike gradove u Županiji poput Dugog Sela, Jastrebarskog ili Svete Nedelje u kojima nema dovoljno ili uopće škola. S pravom se može postaviti pitanje kako se financira mreža škola i prema kojim kriterijima“, tvrdi Zmajlović.

Dodao je također da obrazovanje nisu samo zgrade ili energetska obnova, već i cijeli niz kvalitetnih mjera kao što su uvođenje novih programa poput građanskog odgoja, jačanje kvalitete prehrane u školama kroz projekte suradnje s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, osiguravanje besplatnih udžbenika za srednjoškolce  ili pak osiguranje produženog boravka tamo gdje je potrebno.

Uz sve konkretne mjere u poboljšanju obrazovnog sustava, ključno je obrazovne programe povezati s potrebama gospodarstva u Županiji, kako bi naša djeca koja izlaze iz obrazovnog sustava imala odmah mogućnost zapošljavanja. Zato ćemo uz sve ove aktivnosti, dodatno raditi na stipendiranju učenika i studenata deficitarnih zanimanja i jačati one obrazovne programe koji jačaju poduzetništvo kod mladih. Na taj način imamo zaokružen program obrazovanja od osnovne škole do zapošljavanja“, zaključio je Zmajlović.