KOLUMNA ALENA PRELECA: Vrijeme leti, Uskrs je iza nas …

Poštovani,
Uskrs je iza nas, kada smo u krugu svojih najbližih, u miru i zadovoljstvu, proveli uskrsne blagdane i vratili se u svoju uobičajenu svakodnevicu. Završio je i prvi proljetni, promjenjivi i prohladni mjesec, no vrijeme je ovo u kojem se priroda budi pa su tako i intenzivirani radovi na otvorenom. Tako su se tome prilagodile i općinske službe, posebno njihov komunalni dio kojeg je dočekalo puno posla i zadataka na našim javnim površinama i komunalnoj infrastrukturi. Komunalno gospodarstvo Brdovec završilo je radove na uređenju piknik zone Prukva na ušću rijeke Sutle i Save. Uređena je površina za piknik, postavljeni su drveni stolovi s pripadajućim klupama i postavljeni su koševi za otpad. Ovim putem pozivam sve ljubitelje prirode na Prukvu i čuvajte ono što je naše. Završeni su i radovi na izgradnji sustava za navodnjavanje Trga hrvatskih branitelja domovinskog rata na kojem je u potpunosti zamijenjen travnati sloj spomenika te posijan novi sloj trave i bijele djeteline uz prethodno gnojenje tla. Komunalno gospodarstvo Brdovec obavljalo je redovne poslove komunalne problematike – tako je očišćen kanal oborinske odvodnje u Sportskoj ulici u naselju Laduč, očišćen je kanal u Dubravičkoj ulici u naselju Vukovo Selo te je uređen prihvat vode u ulici Zeleni put. Strojna košnja se obavljala u svim naseljima uz prioritetnu košnju dječjih igrališta i javnih zelenih površina. Po prijavi stanara općine Brdovec sanirano je divlje odlagalište locirano u Mačkovcu u naselju Prigorje Brdovečko.
Kao što Vam je poznato, trenutno se izvode i radovi na sanaciji nerazvrstanih cesta točnije njih 37, a vezano uz dobivena sredstva iz europskih fondova (cca 62 milijuna kuna), tako da Vas sve, još jednom, molim za strpljenje i razumijevanje jer ćemo samo zajednički dobiti lijepe nove prometnice.
No, u ovoj kolumni se moram osvrnuti i na vrlo važnu problematiku o kojoj smo već pričali, ali, očito, neki to još uvijek nisu usvojili. U mjestu Prudnice u kratkom razdoblju dva puta je devastiran kip Majke Božje Lurdske i moram reći da me je to šokiralo. Vandalizam i razbojništva u našoj općini nisu i neće biti tolerirani ni pod koju cijenu. Ovakav jedan čin ukazuje na netrpeljivost, netoleranciju i međusobno nepoštivanje što ukazuje na nedostatak kućnog odgoja, ali i temeljnih ljudskih vrijednosti. I što je najgora činjenica, ovo nije jedina devastacija. Konstantno se popravljaju uništenja na Spomeniku hrvatskim braniteljima u Prigorju Brdovečko, da uopće ne govorim o rasvjetnim stupovima koje smo već u nekoliko navrata popravljali, razbijenim autobusnim čekaonicama, zapaljenim zelenim otocima, iscrtanim crkvama i slično. Sva navedena imovina je naše zajedničko ulaganje koje sami sebi uništavamo.
Nakon ove, slobodno mogu reći ružne i teške teme, moramo se vratiti pozitivi pa tako moram spomenuti kako je Općina Brdovec zajedno s Udrugom umirovljenika Općine Brdovec i ove godine organizirala izlet, no ovaj puta na Brijune. Iznimno me veseli ova činjenica jer je ovaj tradicionalni izlet povodom Praznika rada bio kratko zaustavljen zbog pandemije bolesti COVID-19, a sada se vratio i to posjetom jednom od najljepših nacionalnih parkova. Interes za jednodnevni izlet bio je zaista iznimno velik, a na kraju je svoje mjesto pronašlo preko 550 žitelja naše općine u čak 7 raspoloživih termina. Veselim se čuti dojmove s putovanja i, naravno, izleti povodom ovog praznika pretvaraju se ponovno u tradiciju.
U travnju je održana i 14. sjednica Općinskog vijeća Općine Brdovec na kojoj su se našle Odluka o odabiru najpovoljnije ponude u postupku prodaje nekretnine u vlasništvu Općine Brdovec Odluke o odabiru najpovoljnije ponude u postupku davanja u zakup s pravom gradnje nekretnine u vlasništvu Općine Brdovec, Zaključak o prihvaćanju Konačnog izvješća o provedbi humanitarne akcije „Brdovec za Banovinu“ te Javni poziv za isticanje kandidature za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Općine. Sve navedene odluke prihvaćene su jednoglasno na čemu zahvaljujem svim vijećnicima Općinskog vijeća. No, smatram Vam važnim detaljnije objasniti o čemu se u navedenim odlukama radi.
Na Općinskom vijeću prihvaćeno je i konačno izvješće humanitarne akcije „Brdovec za Banovinu“. Useljenje obitelji Batinić u novi stambeni objekt održalo se dana 11.2.2022. godine. Važno je spomenuti kako obitelj Batinić nije dobila samo stambeni objekt već je on u potpunosti namješten, donirani su svi električni uređaji, unutarnja oprema kao i sitne kućanske potrepštine. Isto tako, obitelji je uređena i okućnica kako bi cijeli projekt dobio završni smisao i kako bi, ljudi koji su izgubili sve, zaista imali novi početak. Obiteljska kuća obitelji Batinić službeno je završena dana 10.03.2023. Još jednom želim zahvaliti svima skupa bez obzira na doniranu pomoć jer bez vaše pomoći, pomoći svih naših mještana, poduzetnika i građevinskih tvrtki koji su nesebično radili na izgradnji objekta obitelji Batinić.
Važna točka s gore navedene sjednice svakako je bila i raspisivanje Javnog poziva za osnivanje Savjeta mladih. Savjeti mladih osnivaju se kao savjetodavna tijela općina, gradova i županija, a njihova zadaća je promicanje i zagovaranje prava, potreba i interesa mladih koji žive na području njihove jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave. Osobno smatram kako su interesi i potrebe mladih iznimno važni i, često, se dovoljno ne čuju, a ovakvo jedno tijelo omogućuje upravo to – da se čuje glas i ideje mladih osoba. Ovaj javni poziv bit će otvoren sve do 26.5.2023. godine, a pravo isticanja kandidature za članove i zamjenike članova, koji moraju imati između 15 i 30 godina, Savjeta mladih Općine Brdovec imaju udruge, koje su sukladno svom statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih. Pozivam sve da prijave svoje kandidate kako bismo uspješno oformili Savjet mladih Općine Brdovec!
U travnju, uz niz drugih događanja, posjetio nas je i Glumački festival u Krapini, popularni GFUK i to predstavom „Tvorničke postavke“ Kazališta Moruzgva. Pred prepunom kino dvoranom u Brdovcu gdje se tražilo mjesto više Ana Begić Tahiri, Amar Bukvić, Iva Jerković i Ivan Čuić nasmijali su nas do suza, a dlanovi su se crvenili od siline pljeskanja. Moram reći kako sam sretan da brdovčani vole kazalište i predstave, a mi ćemo se pobrinuti da uvijek dovedemo najbolje moguće predstave i glumce.
Kad govorimo o događanjima i manifestacijama, moram vam najaviti Dane Općine Brdovec 2023. godine koji će službeno početi već u svibnju. I ove godine smo, kao i prošle, u suradnji s Udrugama, mjesnim odborima i ostalim ustanovama, pripremili brojna događanja, manifestacije, radionice, sportske aktivnosti, gastro užitke i još mnogo toga uz glavno događanja 17.6.2023. godine centralnom proslavom u Javorju uz MAJU ŠUPUT i grupu MEJAŠI. Ovim putem Vas pozivam da pratite internetske stranice općine na kojima će biti objavljen raspored svih događanja te, naravno, da nam se pridružite na što više njih. O svemu ćete uskoro biti obaviješteni putem detaljnog programa koji ćemo objaviti na našoj web stranici.
I na kraju, ovom prilikom svim čitateljima i mještanima naše općine čestitam 1. svibanj, Praznik rada i želim da ga tradicionalno obilježe u prirodi u dobrom društvu s obitelji te nam se pridružite na proslavi u Lovačkom domu u Prudnicama s početkom u 12,00 sati uz domaći grah i piće. Vidimo se!