Priprema se knjiga povodom 30 godina postojanja Općine Brdovec

U brdovečkoj vijećnici već duže vrijeme sastaje se povjerenstvo koje priprema knjigu povodom 30 godina od utemeljenja Općine Brdovec.

Povjerenstvo daje svoje sugestije glavnoj urednici Snježani Zrinjan. Sadržaj je vrlo kompleksno pripremiti jer u tih 30 godina puno se stvari dogodilo na području brdovečko općine i svi događaji su važni.

Stoga urednicu Snježanu Zrinjan čeka velik posao, jer taj opsežan materijal treba pretočiti u djelo s kojim će većina biti zadovoljna.

Ako se gleda tematski knjiga će obuhvatiti razvoj općine Brdovec od 1993. do 2023. godine koju su u promatranom razdoblju vodila četiri načelnika Mato Matošević (pokojan), Mladen Debeljak, Stjepan Esih i sada četvrti Alen Prelec.

Kakav je puls općine Brdovec bio u promatranom razdoblju, koja su to najvažnija ostvarenja, što se događalo u segmentu odgoja i obrazovanja koje je zalog za bolje sutra.

Kako općinu Brdovec vide drugi, a duhovna vertikala, povezanost i suradnja civilne i duhovne vlasti ima bogatu prošlost.

U knjizi bi svoje mjesto trebali naći neumorni istražitelji zavičajne povijesti – Krivošić, Laljak, Szabo, Slukan, Altić, Samardžija, a važni su i arheološki nalazi.

Kakva je briga o jeziku u tih 30 godina, primjerice izdan je Rječnik kajkavske ikavice, a ne treba zanemariti niti obljetnice. Naravno tu je i Domovinski rat, kako je i na koji način Brdovec bio uključen.

Puno toga treba sabrati u jedno djelo koje bi danas, a pogotovo sutra trebalo ukazivati kako se živi u brdovečkom kraju i što se sve čini kako bi taj život bio bolji i kvalitetniji.

Svaka priča ima svoj početak, pa tako i brdovečka.