Prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” otvoren je   u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada

 

Projekt je inicirala Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera: Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi. Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad. Inspiracija za projekt su kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj.

„Iako smo najzapadniji grad Moslavine, polovicom smo u Posavini te smo na ovaj način željeli promovirati još jedan neotkriveni segment našeg kraja. Ovo je početak i uvod u našu najveću turističku manifestaciju Bučijadu i početak priče o Posavini koju ćemo razvijati u budućnosti. Imamo velike planove poglavito u cikloturizmu i podizanju razine očuvanja kulturne baštine kako bi Ivanić-Grad i njegovu okolicu razvili u bogat i sadržajan kraj koji nudi brojne atrakcije tijekom cijele godine“, naglasio je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Inicijativa je krenula prije dva mjeseca u cilju revitalizacije kraja i dovođenja posjetitelja u Posavinu. „Željeli smo, osim kulture i baštine, istaknuti i prirodne resurse i bogatu poljoprivredu Posavine. Kukuruzni labirinti su zahvalne instalacije i atrakcije jer traju duže od manifestacija, tiču se određene sezone, te uče mlade i djecu o važnosti poljoprivrede, zdrave prehrane i kretanja“, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović. Najavila je kako će sljedeće godine broj labirinta biti veći.

„Ovo je odličan način prezentacije baštine i dobar model suradnje kulturnog i turističkog sektora. Kako ovo  ne bi bilo samo pasivno hodanje ili dječja trka po labirintu, sastavili smo pitanja iz kojih će posjetitelji moći naučiti nove stvari o prošlosti Posavine“, istaknula je Rosana Škrgulja, ravnateljica Muzeja Grada Ivanić-Grada. Unutar labirinta postavljeno je 9 tabli s pitanjima poput „Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili „Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“. Da bi doznali je li vaš odgovor na pitanje točan, morate pronaći sljedeću tablu na kojoj se isti nalazi.

Labirint je veličine 60 x 60 metara, na parceli koja je zasađena kukuruzom sorte Kulak vlasnika Josipa Klaka. “Drago nam je što smo krenuli u realizaciju ovog projekta i što je kukuruz kroz koji se traži izlaz naš hibrid. U svoje 144 godine postojanja, Institut je iznjedrio 174 hibrida kukuruza, a upravo je Kulak najtraženiji i najprodavaniji“, kazala je Gordana Demirović iz Poljoprivrednog instituta Osijek.

 

Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom. Motiv kukuruznog labirinta preuzet je s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica Udruge Prijatelji baštine.

 

Ova atraktivna turistička instalacija od prirodnog materijala će trajati do sredine listopada. Labirint će se moći posjetiti tijekom tjedna uz najavu (kontakt: Marko Klak 091/9340-406), a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.

 

Lokacijaparking kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom, zatim par minuta pješice do same lokacije

 

Kukuruzni labirint bit će otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.) i  kada će zasigurno velik dio posjetitelja rado posjetiti i kukuruzni labirint na Dubrovčaku Lijevom jer će biti posebno ukrašen bučama.

 

Najavni video je dostupan ovdje.

 

Tijekom boravka na Posavini provezite se skelom po Savi ili posjetite neki od lokalnih OPG-ova.