Slobodnom fašničkom republikom prodefiliralo 150 tisuća posjetitelja iz čitave regije

Dani fašničkog veselja i šarenila nažalost su završili, a Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Štef Fiškal u utorak su bili prisiljeni proglasiti kapitulaciju Slobodne Fašničke Republike koja je suvereno vladala Samoborom punih 12 dana.

Samoborski fašnik nije završio potiho, već na sva zvona i u velikom stilu pa je tako do posljednjeg časa, u Samoboru bilo itekako živo, veselo i prepuno nevjerojatno kreativnih maski i kostima.

Maske se do posljednjeg trena nisu dale i gradom su plesale u svojim tradicionalno živopisnim povorkama. Onima najmaštovitijima i najoriginalnijima dodijeljene su nagrade: Srakino gnezdo, Fašničke galge, Pehar lige prvaka te su proglašeni najbolji mjesni odbori kao i najbolje maske u pojedinačnoj, grupnoj i obiteljskoj kategoriji.

Zatvaranje Samoborskog fašnika koji je ove godine nosio naziv „Hokus Pokus EUrekus“ obilježio je i koncert Dražena Zečića, uz čije je hitove završilo i suđenje Princu Fašniku.

A do trena kad je Princu Fašniku presuđeno i naplaćeno za sve nedaće i nevolje, pozornicom na Trgu fašničkih velikana prodefiliralo je više od 4000 maski, a procjenjuje se da je u dva protekla vikenda Slobodnu Fašničku Republiku posjetilo čak 150 tisuća ljudi iz čitave regije.

Ove impresivne brojke govore u prilog činjenici da se radi o najpoznatijem i najdugovječnijem fašniku u ovom dijelu svijeta, ali i da je Samobor u vrijeme fašnika, već tradicionalno, mjesto najbolje zabave i bijega od svakodnevnog sivila.