SVJETSKA FOLKLORNA BAŠTINA PREDSTAVLJENA U SVETOJ NEDELJI

U organizaciji Kulturne zajednice Svete Nedelje uz potporu Grada Sveta Nedelja, Kulturnog centra Sveta Nedelja i Kulturnog centra Travno, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Sveta Nedelja i SVENKOM-a, sinoć, 21. srpnja 2021. na jezeru Kipišće održana je  Međunarodna smotra folklora.

U sklopu 56. Međunarodne smotre folklora koja se održava u Zagrebu, dio smotre tradicionalno se održava u Svetoj Nedelji. Tada Grad postaje domaćin inozemnim folklornim skupinama sa zagrebačke smotre, te postaje dio ove velike festivalske priče. „Imamo goste iz brojnih zemalja, a naša Kulturna zajednica odličan je organizator njihovih predstavljanja. Nakon dvije godine stanke, ove godine imamo veći broj internacionalnih skupina. Impresivni nastupi prezentiraju različite kulture koje će nas sve kulturno obogatiti“, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak.

Zagrebačka Međunarodna smotra folklora održava od 1966. godine te prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Ovogodišnja središnja tema Smotre je „Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana“, od kuda dolazi i najveći broj folklornih skupina koje će izvoditi plesove srednjoeuropskih kultura. „Većim brojem inozemnih skupina nadoknadili smo prethodne dvije godine kada smo bili bez gostiju. Sveta Nedelja već nam je godinama odličan partner u organizaciji te širenju značaja i ljepota svjetske kulturne baštine“, istaknuo je umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Tvrtko Zebec.

„U suradnji sa zagrebačkom Smotrom, organizatori su nam prepustili dio inozemnih grupa koje dolaze ovamo i prezentiraju svoje običaje, plesove, pjesme i tradicijsku kulturu. Svi naši gosti uvijek se vraćaju puni utisaka, a Sveta Nedelja se ucrtava na kartu festivala od nacionalnog značaja“, istaknuo je ravnatelj Kulturne zajednice Grada Svete Nedelje Robert Maračić. Dodao je kako će se kroz ovogodišnju temu povezati kulture srednje Europe i Mediterana u jednu cjelinu, kako kulturološku tako i tradicijsku.

Katarina Prelec iz Folklornog ansambla Sveta Nedelja naglasila je kako su predstavili pjesme i plesove Svete Nedelje čime su predstavili Grad, ali i Hrvatsku. „Bavljenje folklorom je nešto što nas ispunjava, živimo za njega i time se bavimo. Volimo upoznavati druga društva, uspostavljamo kontakte i širimo običaje“, istaknula je Prelec. Folklorni ansambl Sveta Nedelja osnovan je 1997. godine s ciljem očuvanja hrvatske, a napose svetonedeljske folklorne tradicijske baštine. Ansambl broji 60 aktivnih članova u dobi od 3 do 83 godina, koji djeluju u 7 sekcija. Uz njih, na Smotri su se predstavili:

Slovacky soubor Kyjov, Kyjov, Češka: primarni je zadatak ansambla od osnutka, 1942. godine, bilo traganje i obnova starih običaja, pjesama i plesova, kao i  narodnih nošnji i poljoprivredne opreme. Uz Cimbalom Band izveli su Kyjovská skočná, Klobúkový i druge plesove i pjesme.

Grupo Folclorico das Lavradeiras da Meadela, Viana do Castelo, Portugal: „Orači iz Meadele“ osnovani su 1934., što je čini jednom od najstarijih skupina u zemlji. Uz pratnju dviju harmonika, gitara i trijangla, pjevali su Desafio, a plesali Chula da Meadela, Ai Morena, Vira de Viana, Rosinha i druge plesove.

Zespół Regionalny Mystkowianie, Malopolska, Mystków, Poljska: Ansambl njeguje folklorne plesne tradicije sjedilačkih Vlaha iz Mystkówa, jedne od najzanimljivijih i posebnih etničkih manjina u regiji Beskidy, bogatih melodija i skupnih plesova temeljenih na ritmu lirskoga valcera, kao i živih plesova uz pratnju violine, kontrabasa, klarineta i trube u pozadini.

Trachtenverein “Roßecker”, Bruck an der Mur, Austrija: Osnovano 1920. godine, društvo je nazvano prema planini Rosseck (1664 m). Poglavito se bavi aktivnostima za djecu i mlade. U središtu pozornosti su kreativni projekti njegovanja folklornih tradicija i amaterskih izvedbi tradicijskih pjesama i plesova (osobito Schuhplattlera) te očuvanje i predstavljanje tradicijskih nošnji – Lederhosen (kožnatih hlača) i dinderlica. Izveli su ples Boarische u pet inačica.

Laografiki Archeologiki Eteria Elassonas, Elassona, Grčka: folklorna skupina osnovana je 1978. godine i smatra se jednom od najpoznatijih u Tesaliji i međunarodno priznatih. Predstavlja tradicijske plesove iz svih dijelova Grčke i regija Elassona i Olympus, s malim glazbenim sastavom koji čine klarinet, gitara, violina, lutnja, crust i bouzouki.

American Folk Ensemble, Orem, Utah, Sjedinjene Američke Države: Američki folklorni ansambl može se pohvaliti bogatim i raznovrsnim repertoarom, američkim stilom i nasljeđem koje je jednako dinamično i ekspanzivno kao i regija Rocky Mountain koju predstavlja. Plešu poznate američke plesove (charleston, lindy hop i moderniji country swing), uz svirku violine, bendža, mandoline, gitare, basa i cajona.

U sklopu manifestacije održala se i promocija lokalnih proizvoda i suvenira.