U MUO-u OTVORENA VELIKA MEĐUNARODNA IZLOŽBA “RAFAEL – NA ISHODIŠTU MITA”

  1. obljetnica Rafaelove smrti obilježena u Muzeju za umjetnost i obrt

 

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt danas je otvorio izložbu Rafael – na ishodištu mita nastalu u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.) koja je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su Nj. E. Pierfrancesco Sacco Veleposlanik Republike Italije, dr. sc. Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanica Ministrice kulture i medija RH dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli, direktor Zaklade Brescia Musei Stefano Karadjev, te Roberta D’Adda, kustosica i koordinatorica sektora zbirki i istraživanja Zaklade Brescia muzeji.

Izložba je otvorena u povodu 500. godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina i donosi jedinstveni uvid u utjecaj djela tog velikog talijanakog slikara i arhitekta.

Okupljene je na otvorenju uvodno pozdravio ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović koji je istaknuo kako je riječ o jednom izuzetnom projektu, velikoj i značajnoj izložbi koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu, a kojom se Zagreb i Hrvatska pridružuju obilježavaju izuzetno važne godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse”.

Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco je istaknuo: „Naš zajednički “Projekt  Raffaello”, čiju okosnicu čini sjajna izložba Zaklade Brescia Musei, nazvao bih prelijepim i znakovitim iz dva razloga.  S jedne strane, on nudi jedan od načina prevladavanja pandemijske krize koju proživljavamo – kroz umjetnost i kulturu. S druge strane, izložbom, zajedno  s Muzejom za umjetnost i obrt, želimo pokazati solidarnost s našim hrvatskim prijateljima i ponuditi ohrabrenje kako bi se Zagreb nakon prošlogodišnjih potresa uzdignuo još ljepši i još aktivniji na kulturnom planu“.