U Zaprešić se dolazi, iz Zaprešića se ne odlazi

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Zaprešića, povodom 28. rođendana održana je na imanju Trajbar, a sjednici su prisustvovali premijer Vlade RH Andrej Plenković, akademik Željko Rajner u ime Sabora RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević  …

Sjednicu Gradskog vijeća otvorio je pozdravivši sve nazočne predsjednik Gradskog vijeća Teur koji je istakao kako se Zaprešić odlično razvija te da su mnoge mlade obitelji izabrale Zaprešić za mjesto svog življenja.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaprešića – Matija Teur

U kratkom filmiću moglo se doista vidjeti što se sve radilo na području grada Zaprešića u proteklih godinu dana.

“Godinu koja je iza nas, obilježile su elementarne nepogode koje su pogodile naš Grad, kao i dobar dio Hrvatske. S ponosom možemo reći da su konstrukcijske obnove višestambenih privatnih objekata u tijeku uz suport Grada koji je sudjelovao u projektiranju, ali i u subvencioniranje smještaja, a pripremaju se i energetske obnove. Mogu isto tako reći da su zgrade javne namjene – Pučko otvoreno učilište i zgrada Suda u obnovi, a zahvaljujem na pomoći Zagrebačkoj županiji i Vladi RH. Vrijednost radova će premašiti 20 milijuna eura, ali želim istaći obnovu i sanaciju cesta, klizišta i mostova u vrijednosti 10 milijuna eura. Mislim da uspješno obnavljamo grad kako bi bio još funkcionalniji, kvalitetniji i lijepši. Kada govorimo o sustavu odvodnje i Aglomeracije koji je završen bez zateznih penala, a gradi se i novi pročištač otpadnih voda u vrijednosti novih 90 milijuna eura. Ako tome dodamo rekonstrukciju željezničke pruge i elektrifikaciju onda po prometnim segmentima dobivamo grad poželjan za život. Govorim o prigradskom prijevozu vlakom i autobusima ZET-a, a koji grad subvencionira s 1,5 milijuna eura godišnje.

Dobitnici priznanja

Trenutno se na području grada Zaprešića gradi 600 stanova i još je 400 stanova u najavi gradnje. Želimo da ta gradnja bude planska i po mjeri čovjeka.

Gradonačelnik Turk uživa veliko povjerenje i potporu premijera Andreja Plenkovića

Što je preduvjet dobroga života? To je svakako gospodarski razvoj. Radimo danas nove katastarske izmjere i hvala hrvatskoj Vladi na tom novom projektu kojim se radi temeljna pretpostavka dobroga razvoja. Razvijamo gospodarske zone, a želim naglasiti da imamo 1 euro komunalnog doprinosa za proizvodne djelatnosti. To je naš doprinos za razvoj gospodarstva. Agenda koju preporuča EU i Hrvatska vlade – zeleno, digitalno, pametno i energetski učinkovito se na području grada Zaprešića primjenjuje u punom smislu riječi. Imamo podzemne spremnike za odvojeno prikupljanje smeća, davno čipirane kante, kada govorimo o zelenoj tranziciji – imamo učinkovitu javnu rasvjetu, solarne elektrane i ponosan sam da smo Grad koji provodi pametna rješenja.

Damir Benčević dobio je nagradu za životno djelo

Vrtići i obrazovanje su naša trajna odrednica, za 200 naših mališana izgradili smo novi dječji vrtić, a ove je godine upisano 89 mališana u vrtić više nego prošle godine. Svjesni smo da je osnovnoškolsko obrazovanje temelj obrazovanja. Projektiramo veliku novu osnovnu školu za rad u jednoj smjeni prema smjernicama Vlade.

Gradonačelnik Željko Turk

Ulažemo u sport, ali pomažemo i starijim sugrađanima. Naš grad treba svakom našem stanovniku biti ugodan za život. Nekoliko puta sam spomenuo zahvalu Zagrebačkoj županiji na potpori u projektima, a trenutno 27 projekata pripremamo koji će ići prema EU,  Zagrebačkoj županiji i Vladi RH. To su uglavnom projekti koji pridonose prepoznatljivosti lokalne samouprave. Preduvjet je dobra strategija i dobri prostorni planovi, dobra strategija i kadrovi u Općinama i Gradovima.

Nadam se i vjerujem da ćemo u novom programu i proračunu Vlade naći mjesta za novu osnovnu školu, idejno rješenje za most preko Save je gotovo, vrijednost izgradnje mosta bi mogla biti oko 150 milijuna eura i vjerujemo da će iduće godine biti izdana građevinska dozvola. Pred nama je otvorenje nove gospodarske zone na površini od 70 ha, a zemljište je u državnom vlasništvu, očekujem nastavak dobre suradnje s Hrvatskom vladom. Kada govorim o Novim Dvorima, ovih 10 milijuna eura  nije sve, pred nama je daljnje uređenje Novih Dvora i nove potrebne investicije. Mi danas koji vodimo gradove, županije i općine imamo priliku generacije. Slušamo i gledamo kako radi Europa, dali ćemo i kako ćemo osigurati novac ovisi o nama, o našoj spremnosti da učimo. I nije bitno jeli naša JLS velika ili mala, bitno je koliko je spremna za nove izazove, za nove iskorake i za ono što danas možemo napraviti, a da našoj djeci sutra bude bolje” zaključio je gradonačelnik Željko Turk.

Zajednička fotografija nagrađenih građana i udruga