U Zelenjaku klapa BRV održala prvi samostalni koncert i oduševila

U dvorani Cesargrad Vile Zelenjak Ventek u Risvici kraj Kumrovca održan je prvi samostalni koncert klape BRV.

Članovi klape BRV priredili su posjetiteljima u punoj dvorani Cesargrad pravu glazbenu čaroliju, a posjetitelji su imali osjećaj da su pružili prijateljsku potporu zagorskim domaćim glazbenicima koji su otvorili dušu za svoje poklonike i otpjevali niz popularnih popevki.

“Klapa Brv nastala je spontano, pomalo neozbiljno i sasvim u skladu s osobnostima članova – zafrkantski” kazuje voditeljica programa Snježana Horvatin.

Tako smo mogli saznati da na jednom od božićnih koncerata u Tuhlju, na kojem su nekih od današnjih članova klape BRV nastupili s tada mješovitim pjevačkim zborom Kumrovec, došli su na ideju  da “denu na kup” muške glasove i okušaju se s jednom pjesmom kao klapa.

“U to vrijeme se Branko Greblički Ventek malo “odmetnuo”  od svog bivšeg zbora i postao solistom” kazuje dalje voditeljica programa Snježana Horvatin.

Ime klape BRV ima, ako niste znali i političku pozadinu. Naime, vrijeme osnivanja je bilo vrijeme kada se MOST upetljao između HDZ-a i SDP-a, pa su se Kumrovčani odlučili malo našaliti i svojoj klapi nadjenuti domaću inačicu mosta – i tako je nastala BRV.

A kada je njihova glazbena priča postala malo ozbiljnija, nije zapravo više bilo razloga za mijenjati ime – jer ovaj zagorski most pjesmom povezuje ljude, a ova zagorska klapa na najbolji način spaja zagorsku kajkavsku popevku i klapsku melodioznost dalmatinske pisme.

 

Od tog 20. prosinca 2015. godine prošlo je punih sedam godina i tada se članovima klape BRV nije davalo puno šanse za neku osobitu dugovječnost. Naime, radi se o jednoj obrtničkoj klapi, jer su gotovo svi njezini članovi privatni poduzetnici te su mnogi bili uvjereni da će ih njihove poslovne obaveze, pa onda i premalo vremena za obiteljski život brzo razdvojiti.

Robert Svetlačić – dragi gost Klape BRV

Ali, uspjeli su na najbolji mogući način dokazati kako “klapa” nije samo grupa pjevača, već je klapa – možda prije svega – dobro društvo.

Rajko Suhodolčan

A klapa BRV je sastavljena prije svega od dobrih prijatelja, koji se međusobno poznaju i pjevaju zajedno gotovo cijeli svoj život, pa je možda bilo lakše donijeti odluku da umjetničko-vokalni izričaj svoje zafrkantske klape s početka dignu na novu razinu.

Klapa Brv planira brojne nastupe na festivalima vokalnih sastava u Hrvatskoj i Sloveniji, sudjelovanje na humanitarnim koncertima, manifestacijama “A Sutla si teče” i “Eko, etno, fletno”, a nastupili su u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, zatim na svečanoj akademiji HOK-a u Kristalnoj dvorani hotela WESTIN.

Kada govorimo o suradnji Klape BRTV s Brankom Grebličkim Ventekom, možemo spomenuti kako su snimili prateće vokale u pjesmi “Znaš me kakav jesam”, a 2018. godine i vlastiti prvijenac “Božić stiže u gradu” u a cappeella verziji, koji u božićno vrijeme često možemo čuti na našim radijskim postojama.

 

Snimili su s Ventekom i Gordanom Ivanjek Tušek krasnu skladbu “Ne idi”, a Tri kraljsku popevku” s ansamblom  Lepi Cajti. Uz obradu antologijske Oliverove “Kad mi dođeš ti”, prvi puta snimaju i video – spot.

I konačno i prvi autorski prvijenac “Moje Zagorje”, rado slušanu skladbu za koju je tekst napisao Mario Budimir.

Gordana Ivanjek Tušek

Uslijediti će i dva upečatljiva nastupa na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini s Bojanom Jambrošićem i Robertom Svetlačićem, a zadnje dana ovogodišnjeg siječnja stali su na pozornicu kazališta Marina Držića u Dubrovniku.

Maja Miklaužić Vahtarić

U gradu Vlahe Paljetka i Đele Jusića, zapjevala je naša kumrovečka i zagorska klapa i učinila posebnim program “U ozračju kaja” Radija Kaj.

Pljesak za Klapu BRV – Toni Eterović i Gordana Ivanjek Tušek

Za ovaj prvi samostalni koncert Klape BRV možemo reći da je i Valentinovski, jer na koncertu su se mogle čuti neke od najljepših ljubavnih pjesama, ali i neke od nama najdražih zagorskih popevki uz koje nas vežu najljepše uspomene.

Klapi BRV je čestitao i zaželio sve najbolje načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt – (treći s lijeva)

I kao što kaže jedna lijepa izreka: Tko želi pjevati, uvijek će naći pjesmu”. Klapa BRV je odabrala za koncert baše one koje svi osjećamo svojima i koje smo rado zapjevali s njima.

Pokrovitelj koncerta Klape BRV je Općina Kumrovec, a njegovu organizaciju su pomogli Krapinsko-zagorska županija, Općine Desinić, Zagorska Sela i Tuhelj, Gluhak dizajn, Grafički obrt Grafo, Ritam light Dubravke i Alena Jelušića, Šplajt servis ispušnih sistema, Vesna i Igor Siročić, Audiokor ozvučenje. Creative M obrt za grafički dizajn i Terme Tuhelj.

Danijel Ivić – klavijature

Uz klapske instrumentaliste, Danijela Ivića na klavijaturama, Milana Kladničkog na akustičnoj gitari i Branka Grebličkog Venteka na harmonici, Klapa BRV je nastupila uz glazbenu pratnju Tomislava Grebličkog Venteka na bubnjevima, Darija Ljubića na harmonici i Davora Pleška na bas gitari.

Poseban gost bio je i vocal Luka Halužan i jedan od najboljih svirača trube u Hrvatskoj, koji je nastupio umjesto stalnog člana Marija Budimira koji će zasigurno nastupiti na drugom samostalnom koncertu.

I na kraju ćemo navesti imena i prezimena članova Klape BRV koji su nastupili u dvorani Cesargrad – Vile Zelenjak Ventek, a to su: Danijel Ivić – umjetnički voditelj – 1. tenor, Dario Ptičar – 2. tenor, Tomica Broz – 2. tenor, tri baritona Milan Kladnički, Branko Greblički Ventek i Luka Halužan (nastupio umjesto Maria Budimira), Slavko Petrinec – bas bariton i Damir Sporiš – bas.

Branko Greblički Ventek i Gordana Ivanjek Tušek

A pjesme koje smo poslušali i zapjevali su: “Kad mi dođeš ti”, “Ružo moja crvena”, “Reči mi zakaj”, “Žuta ruža”, “Spoved”, “Pod brajde”, “Putna”, “Cesarica”, “Samo s tobom ja upoznao sam ljubav”, “Živlenje”,  “Prozor prema zalazu”, “Samo ti”, “Oči moje majke”, “Piši mi”, “Mislin samo na te”, “Ne diraj moju ljubav”,  “Tak život je štel”, “Prosim za tebe”, “Ne idi”, “Nemoj gitaro”, “V dolini tihih”, “Suza za zagorske brege”, “Lepi cajti – splet za društvo”, “Moje Zagorje” i “Zagorec na moru”.